Trianon 100

06 01

Iskolánkban a 2019/20. tanévet Trianon emlékezetének szántuk. Hónapról-hónapra különféle programokat szerveztünk az emlékeztetés jegyében. Sajnos a veszélyhelyzet miatt az emlékezetlánc márciusban megszakadt, és június 4-én sem fogjuk tudni megtartani immáron hagyományos témanapunkat.

Jelen helyezben is emlékeznünk kell az 1920. június 4-én hazánkra kényszerített békediktátumra, amellyel az I. világháborút zárták le, és amelynek eredményeként hazánk területének 2/3 részét elcsatolták, és minden harmadik magyar kisebbségi sorba került a saját szülőföldjén.

Eltelt 100 év, és a Trianonban elcsatolt 3,3 millió határon túlra került magyarból már csak 2 millió található. Trianon igazságtalan döntése milliók életét tette tönkre és keserítette meg. Ma is élő történelem.

Iskolai emléknaptól függetlenül is kötelesek vagyunk emlékezni. Kötelességünk átadni a következő nemzedékeknek a történelmi tények ismeretét, az összmagyarság iránti felelősség és az összetartozás gondolatát.

Jelen helyzetben on-line történelem óra keretében tudunk iskolai közösségi szinten megemlékezni. Eveli Péter egyetemi előadásának összeállítása jún. 3-tól tekinthető meg az alábbi csatornán: https://www.youtube.com/watch?v=Ce9QSoQHGdY&feature=youtu.be

Előző Következő